Izberite državo ali regijo.

Domov
Novice
Misija Clearspace-1 za kremplje po vesoljskih odpadkih

Misija Clearspace-1 za kremplje po vesoljskih odpadkih

2020-11-18

Clearspace-1 mission to claw at space debris

Načrtovan za leto 2025, bo satelit Clearspace-1 s kleščami zbral ciljni objekt, preden mu bo omogočil nadzorovan ponovni vstop v zemeljsko atmosfero. In Elecnor DEIMOS bo zasnoval sistem za nadzor razmerja in orbite (AOCS). Tako bo satelit usmerjen in nameščen tako, da bo z generatorji moči, potisniki in antenami lažje zajel vesoljsko smeti.

"Clearspace-1 je potrditev naše vloge ključnega ponudnika sistemov za vodenje, navigacijo in nadzor v Evropi," je povedal Ismael López, izvršni direktor skupine Elecnor DEIMOS.

"To je zelo inovativno poslanstvo in navdušeni smo, da se strokovnost in zmogljivost v naših podjetjih ujemata s zahtevanimi tehnološkimi izzivi."

Potem ko je pred letom dni Evropska vesoljska agencija odobrila koncept misije Clearspace, je ClearSpace - švicarski novoustanovljeni strokovnjak na področju robotike - začel koordinirati misijo. Združila je konzorcij strokovnjakov, vključno z družbo Elecnor DEIMOS v Združenem kraljestvu, poudarja vesoljska agencija Združenega kraljestva.

Sistem odnosa in nadzora Elecnor DEIMOS UK bo integriran v splošni satelitski "avtopilot". Sistem vodenja, navigacije in nadzora razvija Elecnor DEIMOS na Portugalskem, skupaj z drugimi nemškimi in portugalskimi entitetami. Ta konzorcij bo opravil tudi teste za podporo ClearSpaceu pri sestavljanju, testiranju in delovanju misije.


"Štirinajst milijard let - od Velikega poka do jeseni 1957 - je bil vesolje nedotaknjeno," je povedal dr. Graham Turnock, izvršni direktor britanske vesoljske agencije. Toda od te jeseni smo na nebo postavili skoraj 10.000 satelitov, od katerih velika večina zdaj ne deluje ali je uničena.

»Združeno kraljestvo bo vodilo pri sledenju pri sledenju in odstranjevanju teh nevarnih odpadkov in vesel sem, da bo tehnologija, ki podpira to pionirsko ambicijo, narejena v Veliki Britaniji. Leta 2018 je britanski satelit, ki ga je vodil RemoveDEBRIS, 300 km nad Zemljo, uspešno postavil mrežo v orbito, da bi pokazal, kako zajeti vesoljske odpadke. Demonstracija z uporabo majhnega predmeta, ki ga je poslal satelit, je bila del misije preizkušanja tehnik za čiščenje vesoljske smeti. "

Oglejte si Surrey Space Center's RemoveDEBRIS satelitske mreže

Satelit RemoveDEBRIS je bil ustanovitev konzorcija vesoljskih podjetij in raziskovalnih ustanov pod vodstvom Vesoljskega centra Surrey na Univerzi v Surreyu.

Cilj Clearspace-1

Kaj je ciljni objekt? Cilj misije Clearspace-1 je odstraniti iz orbite zgornji del VESPA (sledenje: www.n2yo.com/satellite/?s=39162), ki je bil maja 2013 izstreljen z letom VEGA VV02 s satelitom Proba V.

Zgornji del VESPA in "Struktura majhnega satelitskega vmesnika", ki je vseboval Proba V, sta ostala priključena tudi po poskusni ločitvi, poroča Elecnor DEIMOS.

Vesoljski drobir

Pred kratkim je Evropska vesoljska agencija izpostavila naraščajoči problem vesoljskih odpadkov. Natančneje, da se bo število satelitov v orbiti znatno povečalo z uvedbo „megazvezdij“ za satelitsko širokopasovno povezavo.

Ker lahko ta ozvezdja sestavljajo tisoče satelitov, se poveča tveganje trkov in s tem več vesoljskih odpadkov.

"Samo en trk ali eksplozija v vesolju ustvari na tisoče majhnih, hitro premikajočih se drobnih drobcev, ki lahko poškodujejo ali uničijo delujoč satelit," je dejal ESA. "Na primer, leta 2007 je namerno uničenje satelita FengYun-1C podvojilo količino ruševin na višini približno 800 km, kar je povzročilo 30-odstotno povečanje celotne populacije odpadkov v tistem času."

Financiranje UKSA

Prej jeseni je britanska vesoljska agencija objavila sredstva za projekte za spopadanje z vesoljskimi odpadki. Sedem britanskih podjetij je dobilo 1 milijon funtov sredstev za pomoč pri sledenju ruševinam v vesolju.

Agencija ocenjuje, da je trenutno v orbiti 160 milijonov predmetov - predvsem ruševin -, ki bi lahko trčili v satelite, ki ponujajo storitve, ki jih uporabljamo vsak dan.

Sedem projektov bo razvilo senzorsko tehnologijo - ali umetno inteligenco - za spremljanje nevarnih vesoljskih odpadkov. To so: Lumi Space, Deimos, Lift Me Off, D-Orbit, Fujitsu, NORSS in Andor.

Slika: ClearSpace - misija ClearSpace-1

Poglej tudi: Astroscale zbere 191 milijonov dolarjev sredstev za odstranjevanje vesoljskih odpadkov

Vroče informacije

2: 1 stikalo MIPI za 2x podatkov + 1x ura D-PHY ali 2x C-PHY
Imenuje se PI3WVR628 in je šestkanalno enopolno stikalo z dvojnim metanjem (SPDT), ki podpira dva p...
Vzpostavitev vesoljskega poveljstva RAF na Škotskem
Premier je v naslednjih štirih letih napovedal porabo v višini 24,1 milijarde funtov za nacionalno...
VN DC po kopnem, zraku in morju
3kW visokonapetostni (HV) enosmerni napajalniki ponujajo vhod od 90 do 264Vac in izbiro reguliranih ...
Znaki AAC Clyde Space UK ponujajo 10 satelitov xSPANCION, zgrajenih v Glasgowu
Majhni sateliti bodo zgrajeni v okviru novega triletnega projekta xSPANCION. Cilj je ustvariti satel...
V Združenem kraljestvu: 60A 8,5 mm konektor
»To pomeni, da je mogoče programe, kot je polnjenje baterije, obravnavati, ne da bi morali tok raz...